Naturalna woda lecznicza "Magdalena"

Klasyfikacja: 2,76% woda mineralna swoista o charakterze woodrowęglanowo-chlorkowo-sodowo-wapiennym szczawa jodkowa

Źródło znane od 1839 roku. Nazwane na cześć Pani Magdaleny Kownackiej. Znajduje się ok.100 m poniżej Placu Dietla, na lewym brzegu potoku szczawnego, obecnie całkowicie przykrytego. Źródło to znajduje się przy S kontakcie andezytu widocznego na zboczu góry Bryjarki (andezyt skarbonatyzowany) z warstwami szczawnickimi.

Wskazania dla kuracji pitnej:

  • Choroby układu trawienia (choroby pęcherzyka żółciowego i trzustki, zaparcia)
  • Choroby górnych i dolnych dróg oddechowych
  • Choroby reumatologiczne
  • Choroby ortopedyczno – urazowe
  • Otyłość
  • Osteoporoza

Sposób użycia:

1 szklaneczka dziennie przed jedzeniem, jeżeli lekarz nie zaleci inaczej. Ze względu na zawartość boru i baru dopuszcza się stosowanie wody w kuracji pitnej do miesiąca czasu.

wykres

Składniki gazowe [mg/dm3]
Dwutlenek węgla CO2 1780,0
Składniki mineralne zdysocjowane [mg/dm3]
Kationy
Sód Na+ 8060,0
Potas K+ 19,8
Lit Li+ 0,9
Amon NH4+ 21,2
Wapń Ca2+ 130,8
Magnez Mg2+ 338,7
Stront Sr2+ 12,8
Bar Ba2+ 11,9
Aniony
Fluorki F- 0,4
Chlorki Cl- 6150,0
Bromki Br- 17,8
Jodki J- 6,4
Siarczany SO42- 15,3
Wodorowęglany HCO3- 11910,0
Składniki mineralne niezdysocjowane [mg/dm3]
Kwas metakrzemowy H2SiO3 23,3
Kwas metaborowy HBO2 918,8
Suma składników stałych [mg/dm3]
    27639,9